26-08-2015: Verdere daling investeringskosten zonnepanelen


Vandaag zijn er bij mijn vader zonnepanelen geïnstalleerd. Hij heeft een plat dak en verbruikt ongeveer 3.800 kWh per jaar.

Zonnepanelen kopen is op zich eenvoudig, maar er is veel keuze. Uiteraard hebben wij eerst een aantal offertes opgevraagd bij verschillende bedrijven. Met de App Solar Consult kan de opbrengst van zonnepanelen worden berekend. Met deze tool voor het vergelijken van zonnepanelen wordt de meest optimale opbrengst van zonnepanelen weergegeven.

Opvallend is dat de zonnepanelen er nu een stuk mooier uitzien en dat er veel zwarte panelen worden aangeboden. Ook onder de panelen zijn de standaarden voorzien van schotten, zodat weer en wind er niet onder kan. Hij heeft nu 13 zwarte zonnepanelen van 315 Wp op zijn dak laten installeren, waarbij ook de snoeren keurig zijn weggewerkt in elektriciteitsbuizen.


Doorslaggevend om deze leverancier te kiezen was naast de goede prijs het certificaat dat wij na oplevering hebben ontvangen. Met dit certificaat wordt een opbrengst van 3.750 kWh per jaar gegarandeerd en dat wordt zowel na 5 jaar als na 10 jaar online gecontroleerd. Indien de panelen minder hebben opgebracht, dan krijgt mijn vader het verschil maal € 0,20 op zijn rekening gestort. Hiervoor is de omvormer ook op ons netwerk via WiFi aangesloten en kan hij ook zelf online via hun website (na inloggen) de opbrengst zien per dag, per maand en in zijn geheel.

Ik heb nu vergelijkingsmateriaal om de prijzen van zonnepanelen uit eigen ervaring te vergelijken sinds 2010 en de prijzen blijken sinds 2010 vrijwel te zijn gehalveerd.


Getoonde kosten zijn van het gehele systeem (inclusief de omvormer, standaarden, montagemateriaal, bekabeling, montage en extra groep in de stoppenkast) op een plat dak. Met de App Solar ROI (alleen voor iPhone/iPad) hebben we de terugverdientijd van zonnepanelen berekend en daaruit bleek dat zijn investering binnen 7 jaar was terugverdiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten