01-09-2015: Optimale hellingshoek voor een plat dak

Als op een plat dak de zonnepanelen worden geïnstalleerd richting het zuiden, dan is de optimale hoek in Nederland qua opbrengst 35 graden. Er zijn echter redenen om voor een kleinere hellingshoek te kiezen:
  1. Het materiaal (de standaarden, montagemateriaal en benodigd ballast) bij een hellingshoek van 15 graden is een stuk minder (lagere hellingshoek vangt minder wind) en de meerkosten voor een hellingshoek van 35 graden hoeven niet altijd op te wegen tegen de hogere opbrengst (2% meer opbrengst). De terugverdientijd kan daardoor bij een hellingshoek van 35 graden langer zijn.
  2. Er dient voor het gehele jaar worden voorkomen dat de rijen panelen niet in elkaars schaduw liggen (de schaduw achter een rij zonnepanelen is bij 15 graden minder dan bij 35 graden). De optimale hellingshoek en schaduw kan worden uitgerekend met de App Solar Consult (alleen voor iPhone/iPad).
  3. De hoogte van zonnepanelen t.o.v. het dak bij panelen van 200 cm X 100 cm in een hellingshoek van 35 graden is 115 cm (t..o.v. van 52 cm bij 15 graden).  Dat is best opzichtig en formeel dienen in Nederland de zonnepanelen in dat geval op een afstand van 115 cm vanaf de dakrand worden ge├»nstalleerd (zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2010/07/20/zonnecollectoren-en-zonnepanelen).
Deze drie redenen dienen worden afgewogen t.o.v. 2% meer opbrengst.

Mijn vader (zie vorig blog van 26-8-2015) vond de hoogte van zonnepanelen t.o.v. het dak bij een hellingshoek van 35 graden erg opzichtig en dus heeft hij bewust gekozen voor een hellingshoek van 15 graden. Voor hem was dit argument doorslaggevend en dus liggen de panelen nu veel minder in het zicht. De 2% verlies aan opbrengst heeft hij met de juiste argumenten voor lief genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten