13-05-2012: Lucht-Warmtepomp is een betere keuze

Ook de installateur blijkt tot dezelfde conclusie te zijn gekomen als mijn harde conclusie van blog op 11 mei 2012. Zij verkopen en adviseren nu een ander type warmwatersysteem dan bij mij thuis is geïnstalleerd. Hun ideale oplossing is nu een Lucht-Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. De zonnepanelen dienen daarbij niet alleen voor het dagelijkse gebruik van elektrische apparaten, maar ook voor het elektriciteit verbruik van de Lucht-Warmtepomp.


Stel, u heeft een gemiddeld jaarverbruik van 3.000 kWh aan elektriciteit en 1600 m3 gasverbruik door een CV. Uw energierekening is dan ongeveer € 1.600 per jaar. Gezien het gasverbruik adviseert de leverancier dan de CV-ketel te vervangen door een Lucht-Warmtepomp type WC06, tot 50gr., gasverbruik 1300 m3 tot 1850 m3 met boiler van 300 liter. Uitgangspunt is een COP van 5,26 (Kiwa verklaring WC13).

De Lucht-Warmtepomp pompt warm water rechtstreeks door uw radiatoren en er is geen buffervat voor CV-water nodig. Kraanwater dient wel in een boiler via een spiraal worden opgewarmd en voor een standaard huishouden moet een boiler van 300 liter voldoende zijn. Zo heeft u dan dus het hele jaar een warm huis en voldoende warm kraanwater zonder verbruik van gas. In de wintermaanden kost dit wel meer elektriciteit, maar die wordt in de zomermaanden door uw zonnepanelen opgewekt. Dat de zon in de koude wintermaanden minder schijnt, is dus voor dit systeem geen spelbreker.

De Lucht-Warmtepomp heeft een gemiddeld jaarverbruik van 2.500 kWh en aangezien gesteld is dat u 3.000 kWh zelf verbruikt, dient u 5.500 kWh aan elektriciteit op te wekken via zonnepanelen om geheel onafhankelijk te worden van uw energieleverancier. Een set van 33 zonnepanelen van 195 Wp (afmeting per stuk is 1,58 m x 0,81 m) levert gemiddeld 5.500 KWh per jaar op, maar u moet uiteraard daar dan wel voldoende dakoppervlakte voor hebben. Een goede tool om zonnepanelen te vergelijken is de App Solar Consult en om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen is de App Solar ROI ideaal.

Het doel van dit systeem is om op een jaarrekening van 0 euro uit te komen. U bespaart dan dus € 1.600 per jaar en bij een aanname van de prijsstijging van 8,5% per jaar, heeft u na 10 jaar € 24.000 bespaard.

De kosten voor dit gehele systeem - op het moment van schrijven van deze blog - is bij mijn installateur € 24.000 inclusief installatie en BTW. U bent dan volledig onafhankelijk van uw energieleverancier en prijsstijgingen van energie en de investering is binnen 10 jaar terugverdiend.

Als ik opnieuw een dergelijk project zou starten, zou dit systeem mijn keuze zijn.

6 opmerkingen:

 1. Heb je al eens gekeken naar warmteverlies in je woning? Denk ook aan koudebruggen, beglazing, ventilatie etcetera. Hier in de nieuwbouwwoning (hoekwoning, bj 2005) haal ik zeer mooie gas-besparingen (zelfs met standaard radiatoren ipv LTV varianten van Jaga). Als dat geinventariseerd en aangepakt is, verwacht ik zelfs betere prestaties van je huidige installatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Twee vragen:

  1) Kun je bij een dergelijk lucht-warmtepomp systeem aan zonder HR-ketel? Maw, heb je voldoende capaciteit voor alle benodigde warm water & verwarming?

  2) Welke installateur betreft het hier en kun je dit bedrijf aanraden?

  Hartelijk dank,

  Niels KA

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mijn huis gerenoveerd en ook zonnepanelen (Sharp) en een warmtepomp (Daikin) laten installeren. Voordat ik zover was heb ik veel blogs als deze gelezen, dank daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen