11-05-2012: Zonnecollectoren onvoldoende rendabel

In 2010 was de doelstelling om mijn energierekening te halveren en die doelstelling is gehaald. Dit kwam met name vanwege een aantal goede besparende aanpassingen in ons huis en de investering van € 16.000 aan zonnepanelen.

De investering van € 16.000 op een warmwatersysteem voldoet helaas nog steeds niet aan de verwachtingen. De installateur heeft het eerste half jaar gratis een aantal verbeteringen aangebracht aan het warmwatersysteem en op tot 12 mei 2011 hebben we wederom de meterstanden bijgehouden. Na een jaar is het resultaat dat er maar 600 m3 gas en dus € 500 is bespaard.

Uit onderstaande fictieve jaarrekening - die ik een jaar na de laatste verbeteringen van de installateur heb opgesteld - moet ik helaas concluderen dat de investering van de zonnecollectoren en CV-Haard niet voldoende rendabel is geweest. Rekening houdend dat de gasprijs met 8,5% per jaar omhoog gaat, heb ik pas na 16 jaar mijn investering terugverdiend.


De conclusie is hard en ik moet de resultaten van de DBE nog afwachten (zie blog 20-11-2012). De zonnecollectoren blijken tot nu toe in de lente en herfst wel rendabel te zijn, maar in de zomer heb je niks aan een buffervat met warm CV-water. Warm kraanwater is natuurlijk dan wel prima, maar de vraag is of dat voldoende rendabel is. De boosdoener is vooral de koude winter tijdens bewolking, regen en sneeuw, waarbij de CV-ketel overuren moet maken om het huis warm te krijgen. Het meeste van het totale gasverbruik vindt plaats in deze koude maanden. Wellicht had ik meer mijn CV-Haard moeten gebruiken, maar als je buiten de deur de kost moet verdienen, dan lukt het in de praktijk niet om dagelijks hout te stoken. De conclusie is pijnlijk, maar beter kan ik het niet maken.

Wellicht vraagt u zich af of ik er spijt van heb? Het antwoord is ja en nee. Op zich is het een leuk en interessant project geweest en heb ik er veel van geleerd. Hopelijk hebben ook andere mensen er iets aan als ze deze blog lezen en levert op die manier mijn ervaring een bijdrage aan een schoner milieu. Daarnaast blijf ik het fikkie stoken in de CV-Haard leuk vinden en als ik het buffervat tot boven de 60° stook, dan bespaar ik daadwerkelijk gas. In financieel opzicht heeft het warmwatersysteem echter niet voldaan aan de verwachting om de investering binnen 8 jaar terug te verdienen.

Na 1,5 jaar gebruik is mijn advies aan een ieder die een dergelijk warmwatersysteem wil aanschaffen: Als je het leuk vindt en de tijd hebt om in een CV-Haard hout te verbranden, dan is de combinatie van CV-Haard, zonnecollectoren en boiler interessant, maar je moet wel 16 jaar geduld hebben om het terug te verdienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten