Mijn zonne-energiesysteem bleek afgelopen winter het buffervat op te warmen naar een gemiddelde temperatuur tussen 35°C en 40°C. Met mijn CV-Haard kon ik de temperatuur ophogen naar boven de 60°C, maar daar had ik niet dagelijks tijd voor.
Toen het midden in de winter buiten vroor, moest het zonverwarmde water door mijn CV-Ketel naar 85°C worden naverwarmd om het in de woonkamer warm genoeg te krijgen. Ik heb met die instelling van mijn CV-Ketel geëxperimenteerd, maar met minder dan 85°C kreeg ik het in de huiskamer niet warm genoeg.
Een logische oplossing zou grotere radiatoren kunnen zijn, zodat dan een lagere watertemperatuur noodzakelijk is. In mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik van Jaga de Low-H2O radiator tegen. Het is een radiator met een combinatie van een koper-aluminium warmtewisselaar en een Dynamic Boost Effect (DBE). Dit geeft tot 3 maal meer warmte dan een gewone radiator met dezelfde afmetingen.
M.n. de opwarmtijd is veel korter en de warmte-afgifte is sneller en efficiënter.
De verbruikskosten van de DBE set is minder dan 1 Euro per jaar (uitgaande van een set met één unit en vier cycli van 15 minuten per dag).
Ik ben op zoek gegaan naar twee losse sets van 2 units per set voor twee van mijn huidige Jaga radiatoren. Ze zijn voor 225 per set te koop internet. Voor dezelfde prijs zijn ook "DBE Pro" sets te koop, waar je in winter mee kan verwarmen en ook nog in de zomer mee kan koelen. In dat geval moet je echter wel een warmtepomp hebben en moet er extra worden geïnvesteerd in het systeem om koud water door de radiatoren te laten stromen. Aangezien de prijs van DBE en DBE Pro hetzelfde is en ik voorbereid wil zijn op de toekomst, heb ik twee DBE Pro sets van twee units besteld en op twee radiatoren gemonteerd. Wellicht wordt er ooit nog een keer een warmtepomp toegevoegd aan ons systeem.
Op pagina 76 en 77 van de catalogus van Jaga staat extra informatie.
heb je fotos van je Jaga DBE pro?
BeantwoordenVerwijderenoverigens als je zomers moet koelen, is het beter om te voorkomen dat er warmte in komt. dus goede isolatie (ook beglazing) rolluiken of een overstekende dakgoot.
en wat zijn de resultaten qua gasverbruik comfort etc. na ruim een jaar?
Heeft u een link van de losse sets van DBE?
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt voor de info.