Deze week is de oude open haard uit de huiskamer gesloopt. De nieuwe haard was al eerder bezorgd en kon nu worden geplaatst. Onder de haard werden gaten in de grond geboord richting onze kruipruimte en vervolgens naar de kelder. Hierdoor moesten de buizen voor het watercircuit worden geïnstalleerd. De nieuwe haard was een stuk hoger, breder, maar ook dieper.
Het hogere deel is vanwege het watersysteem boven de haard, dat door het vuur verwarmd zal worden. Na installatie zag je hier niks meer van, want dit deel is weggewerkt in de schouw. De schouw moest wel worden vergroot in breedte en diepte, dus er is een muurtje zowel naast als voor de schouw geplaatst. Alles is netjes gestuukt en we hebben het zelf even geschilderd. Wij hebben er voor gekozen om de deur van de haard gelijk te laten lopen met de voorkant van de muur. Dit was niet echt noodzakelijk, maar is een kwestie van smaak.
De haard geeft 4 kW aan stralingswarmte en geeft 18 kW aan het watersysteem dat een open verbinding heeft met de Centrale Verwarming (CV). Het systeem is nu zo afgesteld dat eerst alleen 80 liter water in het haard circuit zelf wordt rond gepompt om opgewarmd te worden.
D.m.v een sensor zal bij een temperatuur hoger dan 65° het water in het Haard-Circuit worden gekoeld door het retourwater van de CV. Doordat het retourwater hierdoor wordt weggezogen uit het CV-Circuit zal het door hout gestookt verwarmd water vanzelf door de radiatoren gaan circuleren. Zolang mijn kamerthermostaat aangeeft dat mijn huiskamer niet op de juiste temperatuur is, blijft de CV-Ketel het verwarmde water richting de radiatoren doorgeven.
Al het andere door hout gestookt verwarmd water gaat door een spiraal in de boiler met 300 liter kraanwater. Het kraanwater zal dus ook door de haard worden opgewarmd en vervolgens stroomt het water midden in het grote CV-buffervat van 500 liter. Onderaan het buffervat wordt het water afgetapt en zal het richting de haard gaan om vervolgens weer te worden opgewarmd. D.m.v. sensoren kan ik de temperatuur raadplegen van de buffervaten om het resultaat te zien van het stoken van hout.
De verwachting is dat we naast de zomer ook in de lente en herfst mijn zonnecollectoren de buffervaten wel warm genoeg zullen krijgen, maar dat we in de winter d.m.v. de CV-Haard ook onafhankelijk kunnen zijn van het gas van de energieleverancier. Uiteraard zal altijd automatisch de CV-ketel op gas als naverwarming worden gebruikt, voor het geval we even geen tijd hebben om te stoken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten