30-8-2010 Plaatsing 5 zonnecollectoren en 2 buffervaten

Een week geleden zijn de vijf zonnecollectoren en twee buffervaten bezorgd. Hoewel ik in eerste instantie vier collectoren had besteld, heb ik alsnog een extra zonnecollector er bij laten plaatsen. Deze laatste collector zal waarschijnlijk vanaf 17:00 uur in de schaduw staan, maar de rest van de dag toch genoeg warmte opleveren dat het rendabel is. Na 17:00 uur is de zon toch veel minder sterk (zeker in de winter).

Mijn grootste zorg waren de twee buffervaten. Er moesten namelijk een 300 liter Solarboiler (kraanwater) en een 500 liter Buffervat (CV-Water) door een trapgat naar de kelder. Het was echt millimeterwerk, maar ze zijn er toch allebei zonder beschadigingen van de muren of trap in gegaan. Alles staat nu netjes op zijn plaats.

Morgen zullen de zonnecollectoren worden aangesloten op het warm water systeem en de buffervaten gaan opwarmen. We gaan komende week eerst proefdraaien met gewoon water. Glycol (antivries) is nog niet nodig, want voorlopig gaat 't op het dak toch nog niet vriezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten