13-12-2013: Energieprijs met 2,5% gestegen

Vandaag kreeg ik mijn energierekening binnen. Zowel elektriciteit als gas is in 2013 gemiddeld 2,5% gestegen. De transportkosten netbeheer zijn voor gas 5% en voor elektriciteit zelfs 10% gestegen.

Ik heb dit jaar een storing gehad op mijn warm-water-systeem. Helaas is de installateur failliet en heb ik een andere installateur er naar moeten laten kijken. Helaas is het nog niet gemaakt en zal ik een nieuwe investering moeten doen om het te laten repareren. Een verloren jaar op de bezuiniging van het gas, maar de zonnepanelen leveren nog steeds meer op dan ik had verwacht. In de grafiek van Greenchoice wordt mijn stroomverbruik van de afgelopen jaren weergegeven:


Ik heb alle rekeningen van de laatste jaren met elkaar vergeleken en als ik alleen naar de investering op de zonnepanelen kijk, dan heb ik deze over 5 jaar (dus binnen 8,5 jaar) terugverdiend.

Als ik naar de complete investering kijk dan is het binnen 13,3 jaar terugverdiend, maar dat komt dan ook door het slecht werken van het warm-water-systeem.


Ik heb uiteraard het voordeel dat ik subsidie heb gekregen en op dit moment is er geen subsidie op zonnepanelen mogelijk. Aan de andere kant zijn de prijzen van zonnepanelen sinds 2010 met 39% gedaald en is subsidie eigenlijk niet meer nodig. Ook zonder subsidie is de investering binnen 8 jaar terugverdiend. 

Ik heb voor 5000 Wp in 2010 € 15.809 betaald en op dit moment weet ik een bedrijf waarbij je voor dezelfde opstelling en vermogen nog maar € 9.635 betaald (full black monokristallijn zonnepanelen). 

Ik heb een plat dak en bij een schuin dak zou je dan zelfs maar € 8.700 betalen. Dat is bijna de helft!

Indien interesse, stuur mij dan een mailtje: Sander.Haanappel@ziggo.nl

3 opmerkingen: