15-10-2010 Kraanwater circuit optimaliseren

Het systeem draait nu een paar weken, maar voor een optimaal rendement wilde ik samen met de leverancier nog een aantal zaken aanpassen.

Wij gebruiken de vaatwasser altijd op 60° en daarom willen we het water in de keuken instellen op deze temperatuur. Een legionellafilter is dus hier niet nodig en kan worden overgeslagen. De vaatwasser zal voortaan met warm water worden gevuld (hotfill) en na een paar keer testen blijkt dit ongeveer 25% minder stroom te kosten (gemeten met een opbrengstmeter).

In de badkamers willen we in principe water van 40° en daarom wordt het water na de boiler door een legionellafilter gevoerd. We willen het filter indien nodig wel kunnen overslaan. Als we namelijk het bad alleen maar kunnen vullen of bijvullen met water van 40°, dan voorzien wij een te koud resultaat. Het filter werd al automatisch overgeslagen bij een hogere temperatuur dan 60° van het kraanwater in de boiler (filter is dan niet nodig), maar dat kan straks dus ook handmatig met een knop in de huiskamer.

Wij wassen altijd met de wasmachine op 30° en dus is voor de wasmachine een mengventiel geplaatst die het kraanwater tot maximaal 30° mengt (hotfill). Warmer wordt door de fabrikant afgeraden i.v.m. mogelijke storingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten